Har du åldern inne för whisky?

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 20 år för att besöka den.

Lucka nr 19

Whisky: Douglas laing´s Old Particular Invergordon 19 yo
Destilleri: Invergordon
Lagring: Bourbon cask
Ålder: 19 år
Alkoholhalt: 48,4%
Whiskybase nr: WB203804

På Invergordon destilleras det som kallas grain. Det är egentligen alla typer av spannmål och inget av det är mältat. Detta är inget vackert destilleri som de ni ser på foto eller besöker. Detta är en fabrik som tillverkar cirka fyrtio miljoner liter sprit om året! I en blended whisky är den största delen grain whisky. Det är samma bestämmelser som för single malt, den måste vara lagrad i minst tre år. På Systembolaget hittar ni flera blended whisky med Invergordon som viktigaste beståndsdel, t.ex. Schakleton, Cluny och Claymore.

Invergordon ägs av Whyte and McKay. Företaget startades redan 1844 och de var från början handlare som köpte och sålde tunnor mellan olika destillerier. Man började sedan blanda sin egen blend och på den resan är det. Under åren som gått har man förvärvat destillerier som är mer kända som The Dalmore, Jura, Tamnavulin mfl. Deras historia är händelserik, troligen nog för att göra en Hollywoodrulle! Idag ägs de av Emperador Distilleries.

Vi vill förstås ha med en Grain Whisky i kalendern. Det finns många riktigt trevliga att prova men de behöver oftast åldras en del för att bli riktigt njutbara.

Rulla till toppen