Har du åldern inne för whisky?

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 20 år för att besöka den.

Lucka nr 3

Whisky: Caol Ila 13 yo Gordon & Macphail`s Discovery Range
Destilleri: Caol Ila
Lagring: Bourbon cask
Ålder: 13 år
Alkoholhalt: 43%
Whiskybase nr: WB185413

Caol Ila är en single malt whisky från den skotska ön Islay. Destilleriet ligger i Port Askaig och är det största destilleriet på Islay. Det ägs av Diegeo som är världens största producent av alkoholhaltiga drycker. Det är en viktig beståndsdel i världens mest såld scotch whisky, Johnnie Walker. Destilleriet startade 1846 och var länge ett destilleri som bara producerade single malt till blends. Men efter att de andra destillerierna på Islay fick allt större framgångar med sin single malt så hoppade även Caol Ila på tåget och har sedan dess vuxit och är idag en välrenommerad single malt whisky.

Gordon & MacPhail är nog den mest kända oberoende buteljeraren i världen. Man är en av få som skylta med alla destilleriers namn på sina flaskor. För inte många månader sedan så gav företaget beskedet att man inte kommer fortsätta att köpa sprit för att sälja som oberoende buteljerare utan man kommer satsa allt på sina egna destillerier Benromach och The Cairn. Gordon & MacPhail kommer dock att ge ut oberoende buteljeringar i flera decennier till och man sitter på en skattkammare med tunnor av gammal (kanske de äldsta) exklusiv whisky.

Rökig whisky är en vattendelare. Nästan alla har en åsikt om den och det finns inget rätt eller fel. För vår del började vår kärlek till whisky med den rökiga whiskyn från Islay. Här har vi ett destillat som ger en bra beskrivning/känsla av grunden i en rökig single malt. Vi valde denna istället för en klassisk Caol Ila 12 för att ge lite mer exklusivitet till kalendern då denna inte går att köpa i Sverige.

Rulla till toppen