Skotsk whisky slutlagrad på libanesiska vinfat buteljerad för det schweiziska destilleriet Langatun. Det låter rörigt men också väldigt spännande!
När vi fick syn på den här så var vi rörande överens om att det här måste vi prova! Vi har aldrig testat whisky slutlagrad på vinfat från Libanon.
Ardmore är fortfarande relativt prisvärd rökig whisky. En orökig whisky från destilleriet kallas Ardlair så det ska inte gå att ta fel. Kapaciteten är närmare 5 miljoner liter ren alkohol per år och destillatet är vanligt, som i detta fall, hos oberoende buteljerare.
Vingårdarna Chateau Kefraya är belägna på sluttningar i västra Bekaadalen vid foten av Mount Barouk, på 1000 meters höjd. Likt många andra vingårdar så är terroir viktigt och vinstockarna växer naturligt, utan konstbevattning och med minimal intervention. De arbetar för att återuppliva Libanons historiska röda druvor, Assouad Karech och Asmi Noir. Vi hoppas att de lyckas så att vi kan undersöka hur ett sådant vinfat fungerar att lagra whisky på.
Destilleri | Ardmore |
Bottler | High Spirits Distribution |
Utgåva | Longvalley Selection |
Ålder | 10 år |
ABV | 50% |
Lagring | 1st Fill Chateau Kefraya Finish |
Whiskybase nr. | WB186125 |
Ardmore Distillery, grundat 1898 av Adam Teacher i hjärtat av Highlands, är ett destilleri med djupt rotad tradition. Ursprungligen byggt för att försörja de berömda Teacher’s blended whiskys, har Ardmore blivit känt för sina torviga och rökiga single malts – något som skiljer sig från många andra Highland-whiskys.
Deras unika stil kombinerar rökig torv med de fruktiga och kryddiga inslagen typiska för Highlands, vilket skapar en balanserad och distinkt smakprofil. Ardmore är ett av få destillerier i regionen som fortfarande använder traditionell direkteldad panna, vilket bidrar till deras whiskys karaktär.
Ardmore är en av de största producenterna av ekologisk whisky i Skottland, och deras whiskys lagras ofta i amerikanska ekfat, vilket tillför ytterligare lager av vanilj och sötma till den rökiga profilen.