Vad passar bättre än att avsluta årets kalender med en Christmas Edition?
Big Peat är en blended malt och storsäljare från den oberoende buteljeraren Douglas Laing. En standardutgåva är buteljerad på 46% men det här är en limiterad utgåva buteljerad på natural cask strenght, 54,2%.
En blended malt är en whisky med olika single malts från flera destillerier. I den här ingår whisky från flera av de olika destillerierna på Islay, Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och en liten gnutta Port Ellen.
Vi hoppas att ni gillar den här rökaren och önskar er all God Jul & Gott nytt år!
Destilleri | Caol Ila, Bowmore, Ardbeg, Port Ellen |
Bottler | Douglas Laing |
Utgåva | Big Peat Christmas Edition |
Ålder | NAS |
ABV | 54,2% |
Lagring | – |
Whiskybase nr. | WB217472 |
Douglas Laing & Co, grundat 1948 i Glasgow av Fred Douglas Laing, Företaget är en av Skottlands mest framstående oberoende buteljerare. Företaget är familjeägt och specialiserar sig på att skapa högkvalitativa blended malt whiskies och single cask-utgåvor från olika destillerier. En av deras mest kända skapelser är Big Peat, en kraftigt rökig blended malt som är en hyllning till Islay-regionens robusta torvrökta whiskies.
Douglas Laing är kända för att buteljera sina whiskies utan kylfiltrering eller tillsatt färg, vilket bevarar whiskyns naturliga smak och karaktär.
Under 2024 har det börjat att bli skakigt i whiskyns värld. Efter ett par årtionden av uppgång med en efterfrågan högre än någonsin så ser framtiden plötsligt inte lika ljus ut. Det har öppnats nya destillerier i parti och minut. Det finns numera destillerier i stora delar av världen, I USA finns det t,ex, fler single malt destillerier än i Skottland. Den ökade tillgången, inflation, Covid och krig har försämrat folks ekonomi och konsumtionen av dyrare alkohol minskar. Vi har sett konkurser på Mackmyra och Waterford. Dåligt skötta företag eller varumärken utan en stark identitet får det svårt. Det känns givetvis tråkigt men är en del i den naturliga utvecklingen. Tyvärr finns det stor risk att fler kommer få bita i gräset nästa år.
Vi hoppas förstås att vi har fel, Vi vill se att de nya projekten färdigställs, att destillerierna överlever och gärna att whiskyn blir billigare.
