Har du åldern inne för whisky?

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 20 år för att besöka den.

Kneippen

Aussie Malbec Finish

DESTILLERI

Benriach

TYP AV TUNNA

3L Ungersk ek

ABV

43%

ÅLDER

10 år

CASK FINISH

Malbec

REGION

Speyside

VOLYM

50cl

ANTAL FLASKOR

6st

DATUM

2023-01

Om whiskyn

Aussie Malbec finish

Det var med Benriach wood finish series som jag fick upp ögonen för andra slutlagringar än olika sherrytyper. Det måste varit runt 2010 som jag köpte mina första flaskor från den serien och jag är den första att erkänna att dessa gjorde ett bestående intryck på mig, De skapade en nyfikenhet och kunskapstörst runt whisky som gör att jag är här idag.

/Fredrik

 Med denna utgåva vill vi experimentera lite. Vi har aldrig provat en whisky med Malbec finish vilket var huvudanledningen till att vi valde just den druvan. Vårt mål var att få lite mer ”punsch” i den tioåriga whiskyn och samtidigt gifta den med det röda vinet. Vi fyllde ett fruktig Malbec från Australien på ett fat av ungersk ny ek. Det ligga två månader för att se hur mycket karaktär från vinet som faktiskt följer med. När sedan fatet var fyllt med whisky så började en nervös resa. Förstör vi en välbalanserad whisky och ett trevligt vin eller kan vi få ett resultat där de gifter sig och skapar något bättre eller helt nytt?

Slutresultatet gav lite blandade känslor. Vinet känns i både doft och smak då noterna därifrån, körsbär, örter och lakrits följer med. Vi fick också mer punsch av peppar från den ungerska eken som givit whiskyn lite mer krydda i smak och finish.  Det blev mer något helt nytt och en välpolerad Speyside blev lite mer råbarkad på grund av den ungerska eken. Om det är bra eller dåligt är upp till betraktaren. 


Smaknoter

Frukt med inslag av tropisk frukt, svenska hallon, vanilj och lakrits med inslag av ek.
Körsbär, kokos, vanilj, trä och peppar med bra viskositet.
Punch av peppar med ek och kokostoner.

Betyg

Jim

Lukt:

23/25

Smak:

21/25

Finish:

20/25

Balans:

21/25

/100
Robert

Lukt:

23/25

Smak:

22/25

Finish:

19/25

Balans:

21/25

/100
Fredrik

Lukt:

23/25

Smak:

19/25

Finish:

20/25

Balans:

20/25

/100
Rulla till toppen