Har du åldern inne för whisky?

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 20 år för att besöka den.

Kneippen

From Islay with a Zing

DESTILLERI

Secret Islay

TYP AV TUNNA

3L Ungersk ek

ABV

50%

ÅLDER

NAS

CASK FINISH

Fino

REGION

Islay

VOLYM

50cl

ANTAL FLASKOR

6st

DATUM

2023-11-21

Om whiskyn

Laphroaig Cairdeas 2018 var den buteljering som fick mig att falla för finish på Fino. Jag tycker den passar bra med rök och nu ville vi se om vi kan förädla en annan rökig Islay.

Vi har alla tre lite olika relation till sherrylagrad whisky. Här ville vi prova något som inte är så sött som många moderna sherry är och utan de traditionella smaknoterna av torkade frukter. Vår tanke är att den torra sherryn ska få denna whisky från Islay att ta ett steg till. Denna whisky är ganska torr i sig men efter att ha legat några månader i en sherrymättad tunna har den fått en trevlig fruktigare doft och smak. Finishen har verkligen tagit ett stort steg och här kommer torrheten fram och har gett den en rejäl skjuts. Vi döpte den till From Islay With Zing på grund av detta.

Fino är en traditionell torr sherry. Under jäsningen har den varit skyddad under jästtäcket och inte blivit utsatt för kontakt med syre. Det ger den en egen smakstil med med inslag av jäst, gula äpplen, mandel, citrus och päron. I Spanien serverar man den vid en temperatur på 10-12 grader och gärna till Tapas. På grund av produktionsmetoden så är Fino väldigt känslig för oxidering så den bör konsumeras fort sedan flaskan öppnats.


Smaknoter

Nästan övermogna gula äpplen, lite vinösa toner och blött halm som läggs på en lägereld på stranden.
Ganska len munkänsla med bra viskositet. Ett spett med kött och fallfrukt rökt över blöt torv, halm och drivved.
Ganska lång skarp torrare finish med sälta.

Betyg

Jim

Lukt:

19/25

Smak:

21/25

Finish:

21/25

Balans:

20/25

/100
Robert

Lukt:

NA/25

Smak:

NA/25

Finish:

NA/25

Balans:

NA/25

/100
Fredrik

Lukt:

22/25

Smak:

20/25

Finish:

20/25

Balans:

19/25

/100
Rulla till toppen