Har du åldern inne för whisky?

Denna hemsida innehåller information om alkohol så du måste vara över 20 år för att besöka den.

Våra bästa whiskies 2023

Ett fullspäckat år

Över 200 whiskies testade

2023 var ett minnesvärt år. Vi är inte säkra på om vi någon gång tidigare provat så mycket olika whiskies under ett och samma år. Många har vi provat tillsammans med en del under egna utflykter. Vi har haft med över 200 olika whiskies i de provningar vi själva anordnat. Vi bestämde oss för att försöka sätta ihop en lista över de bästa 2023. Det var inte en enkel uppgift att välja och efter ett antal timmars letande i diverse anteckningar har vi äntligen sammanställt topp tre 2023!

Fredriks top 3

Emerald Isle 1991, 24 Year Old Cask #8507 52,6 %

Hade någon sagt till mig 2018 att jag någonsin skulle ge årets bästa whisk(e)y till en irländare så hade jag skrattat. Här är vi nu och hatten av, den är fantastisk. Med 94 poäng så är det en av de bästa jag någonsin provat. Jag vet inte om det bara var tillfället som avgjorde så jag vill gärna prova den igen för att jämföra. Det här är en perfekt sommarwhiskey packad med tropisk frukt toppad med choklad, citrusfrukter och mint. Tack Per för möjligheten att prova denna underbara whiskey.

Rosebank 30 Year Old, Release One 48,6 %

Oj vad jag har väntat på möjligheten att hitta denna för att prova. På Bishop Arms Mollbergs i Helsingborg stod en nästan full flaska på hyllan som inte varit öppen allt för länge. Jag kunde inte låta bli trots den häftiga prislappen. Var det värt det? Ja, faktiskt men visst ger det lite ångest när du kan köpa en flaska fin whisky på Systembolaget för priset per cl. Det här är en härligt krämig historia, klassiska toner av vanilj, päron, ek med influenser av apelsin, kola och mint. Med många lager och en härlig munkänsla så fick den 93 poäng.

Glenlossie maltbarn bourbon cask 1997/2019 22 year old 51.2%

Både jag och Jim har sedan några år fått upp ögonen för Glenlossie. När ett sample dök upp i julklapp från vår vän Per så var vi väldigt glada. Vi blev ännu mer uppspelta när vi provade den. Det här är trollbindande historia som går att tillbringa lång tid med. Alla härliga toner från bourbonfat, lite vaxig och med fräscha toner av citrus och mint. Även denna gav jag 93 poäng. Som ni ser så har jag ett tema 2023. Det är de här dofterna och smakerna som dominerat i några år nu. Vi får se vad 2024 ger.

Roberts top 3

Blackadder Clynelish 1997 Oak Hogshead 15 year cask 5724 57%

Det var en ren slump att vi tre steg in på Bishop Arms i Örebro en lördags kväll efter att vi varit på whiskymässan som just hölls i Örebro. Döm av min förvåning när jag såg denna flaska på hyllan. Det var inte alls mycket kvar i flaskan så min första tanke var att den stått länge på hyllan och att åldern gjort sitt med både lukt och smak, men vad fel jag hade. Jag beställde in det som var kvar och det blev en BK på den. Denna whisky är helt fantastik och är för mig min absoluta favorit förra året

Blackadder Miltonduff 2011 PX cask finish 10 year cask 99 57,1%

Hade turen att få en plats till en provning på whiskymässan som hölls i Linköping av ingen annan en Robin Tucek som är en av grundarna av Clydesdale och även ägare av Blackadder International.. Vi testade flera bra whisky från Blackadder men denna var klart överlägsen och självklart beställde jag en flaska till mig själv som då fanns i beställningssortimentet.

Kilchoman STR Finish Single Cask 9 year, cask 225/2011 54,2%

Denna trevliga whisky som är en 1st Fill Ex-Bourbon Barrel och en STR Hogshead Finish lyckades jag komma över på en aktion vilket jag inte ångrar för en sekund. Inte för det att mitt hjärta bultar extra för Kilchoman, men den här whiskyn är en av top 3 som jag någonsin provat av Kilchoman och då har jag testat rätt många om jag ska vara ärlig. Hoppas jag någon gång lyckas hitta en till då jag redan gjort en BK på den.

Jims top 3

Blair athol 28yo sansibar ex bourbon 50.7% 1988/2016

Denna är fick jag och Fredrik prova från vår vän Per. Det verkar vara ett återkommande tema att det mesta från Per är ofta godis. Poäng på denna bottling är nära 89/100 och det är inte många i år som kommit över 87/88 i år så denna var något som jag fastnade för. Blair Athol för mig har varit något som jag förknippar med kvalitet och det är kanske för att det mesta som jag smakat från dem har varit single casks och bra buteljeringar. Under 2023 så har det tillkommit en eller två flaskor från Blair Athol i whiskyhyllan och det är något jag ser fram emot att öppna och smaka 2024.

Glenlossie maltbarn bourbon cask 1997/2019 22yo 51.2%

Denna underbara Glenlossie som Fredrik också nämnt som en av sina bästa i år är något helt annat. Denna prövades tillsammans med ett gäng andra äldre whiskies och även om flertalet var äldre än denna så blev det en vinnare för mig den kvällen.
Score för whiskyn 92/100 och jag hoppas på mer gott från Glenlossie 2024.

Emerald isle Vintage 1991 24yo #8507 52.6%

Skyhöga 95/100 i betyg och årets högsta score som jag satt. Vad är Emerald Isle? som Fredrik nämnt ovan i sin lista med 3 bästa whiskies så är det en irländsk whiskey och jag har nämn det flera gånger i år men det finns mycket bra irländsk whiskey man måste bara vara med och knippa guldkornen nu 2024 och leta lite extra.

Vad ser vi fram emot 2024?

För vår egen del så handlar det givetvis först och främst om Kneippen Whisky. Vi kommer börja att lagra på fler typer av ek och det kommer bli spännande att följa och se vad det ger för resultat. Det kommer också en del spännande experiment där vi inte vet hur slutresultatet kommer bli eller om någon ens försökt att göra ett sådan finish förut? Vi har som sagt mycket på gång och en hel del att prata om så vi kommer gärna och håller en provning för er.

Individuellt då?

Jim: Jag ser fram emot att prova mer bourbonlagrat och mer whisky från destillerier som inte är så vanliga på hyllorna i butik. Jag vill gärna prova mer whisky från destillerier som skickar sin maltwhisky till blend och whisky med lite högre ålder på.

Robert: Jag har fallit för Blackadder! Jag kommer utforska mer av deras sortiment och hoppas att hitta mer pärlor att avnjuta! Annars så fortsätter jag att trumma mitt mantra, sherrylagrat till folket!

Fredrik: Det är dags att börja öppna det som står längre in på hyllorna. Det är dags att avnjuta äldre whisky och jag ser fram emot att hålla min kvartett provningar där delar av whiskyn är åtminstone arton år. det börjar också bli dags att börja leta efter de flaskor jag saknar för mina provningar 2025. I år kommer det bara vara en försmak av vad som komma skall.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev

Rulla till toppen